elbilar som laddar

Ny på elbilsmarknaden

Elektrifierade fordon börjar sakta dominera vägarna. Likaså utökas laddinfrastrukturen för att klara av utbudet av elbilar. Vi har samlat vanliga frågor gällande elbilar, med fokus på Mercedes. Att gå över till ett elektrifierat bilägande ska vara enkelt, lustfyllt och spännande.

Frågor och svar

En stor fördel med elbil är den sänkta drivmedelskostnaden framförallt om man har möjlighet att ladda hemma. Andra fördelar med en elbil är det höga vridmomentet. Det är inte bara något som gör bilen roligare att köra, utan det innebär också att en elbil har bättre omkörningsprestanda jämfört med en fossildriven bil. Elbilar har också färre rörliga delar vilket innebär ett generellt lägre service- och underhållsbehov.

Ja. Har du inte möjlighet att ladda hemma så erbjuder Mercedes me Charge en smidighet när du ska ladda på vägen.

Men, för största möjliga bekvämlighet så rekommenderar vi att man monterar en laddbox hemmavid. Generellt brukar man prata om att antingen kunna ladda hemma eller vid sin arbetsplats för att ha ett så enkelt elbilsägande som möjligt.

Ja, det finns olika sladdar. Standarden i Europa heter Typ-2 och används av alla märken. Den medföljder din Mercedes. På offentliga laddstolpar så behöver man ha med en Typ 2-kabel för att kunna ladda, och för vissa laddboxar som installeras hemma eller på jobbet krävs samma Typ 2-kabel. Utöver dessa finns även portabel laddbox med 3-fasuttag samt portabel nödladdare för laddning via ett vanligt hushållsuttag, vilket ofta benäms som Schuko. Dessa finns att beställa som tillval.

Vid laddning i hushållsuttag ska man alltid kontrollera att elcentralen har förutsättningarna som krävs för att ladda en elbil, eftersom det blir en stor påfrestning på anläggningen under en längre tid. Laddning genom hushållsuttag ska enbart ses som en nödlösning, och bör användas under så kort tid som möjligt för att kunna ta sig till närmsta laddstolpe.

Självklart! Det finns ett stort och brett laddnätverk och laddinfrastrukturen utvecklas ständigt. Med hjälp av Mercedes me Charge tar man sig runt bekvämt och bekymmersfritt även på långresor. Du får tillgång till över 250 000 laddstationer i Europa med ett enda abonnemang och med navigationen Electric Intelligence som är integrerat i våra bilar så slipper du själv planera laddstoppen – det gör bilen åt dig. Här kan du läsa mer om Mercedes me Charge.

Den faktiska räckvidden är beroende av bilen, underlaget, väderförhållandena samt körstilen. Val av hjul och däck, om man har en takbox monterad eller en släpvagn påkopplad är alla faktorer som påverkar bilens räckvidd. På samma sätt påverkas räckvidden av yttre faktorer såsom vind, utetemperatur och underlaget.

Räckvidden på alla elbilar mäts precis på samma sätt vilket gör att man enkelt kan jämföra WLTP- (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) siffrorna mellan modeller och märken.

För att ladda på offentliga platser erbjuder de flesta stationer engångsbetalning, men med ett abonnemang eller tjänst blir laddningen enklare och ibland även billigare. Med Mercedes me Charge tar du del av ett av världens största offentliga laddningsnätverk. Ladda din Mercedes-EQ eller laddhybrid enkelt, transparent och flexibelt när du är på väg – oavsett om du befinner dig i stan, på köpcentret, på motorvägen eller korsar landgränserna. Dessutom ger Mercedes me Charge dig åtkomst till effektiva snabbladdningsstationer från IONITY. Navigation med Electric Intelligence planerar in optimala laddningsstopp under längre körningar. Med sin tillförlitliga ursprungsmärkning garanterar Green Charging att elen som tankas via Mercedes me Charge i efterhand kompenseras med el från förnybara källor.

Mercedes me Charge finns i tre olika abonnemang varav grundabonnemanget är gratis.

Läs mer om Mercedes me Charge här

En batterigaranti innebär att den maximala batterikapaciteten för högvoltsbatteriet ej understiger ett gränsvärde inom en viss tid eller efter en viss körsträcka, förutsatt att instruktionsbokens underhålls-, laddnings- och förvaringsföreskrifter avseende högvoltsbatteriet uppfylls och att högvoltsbatteriet endast används som energikälla för att driva bilen. Garantins omfattning avseende tid och körsträcka varierar mellan modellerna, så om du vill ha mer information kan du fråga din säljare vad som gäller för just din bil.

Batterier lagrar energi – på samma sätt som bensintanken, och energin mäts i kilowattimmar (kWh). En elbil kanske har ett batteri på 80 kilowattimmar. Det betyder att det rymmer så mycket energi att det kan driva något som har en effekt på 1 kilowatt i 80 timmar. Om man beräknar räckvidden utifrån samma batteri på 80 kilowattimmar och räknar med att bilen har en snittförbrukning på 20 kWh/100 km, så skulle alltså bilens räckvidd vara 400 kilometer.

Är batteriet kallt leder det till sämre laddningsprestanda. Du ska därför alltid se till, om möjligt, att förvärma batteriet inför laddning. Se till att ha navigatorn igång under längre resor så bilen kan planera in nödvändiga laddstopp då den automatisk förvärmer batteriet, vilket kortar ner laddtiden.

En elbil från Mercedes-Benz kombinerar en mer än hundraårig tradition av att bygga bilar med dagens avancerade teknik – utan kompromisser. Oavsett om du är ute efter en sportig suv eller en familjevänlig persontransportbil, så finns en lämplig modell i Mercedes-Benz breda utbud av helt eldrivna modeller.

Ja. Utöver bekvämligheten att alltid komma in i en förtempererad kupé så optimeras dessutom räckvidden genom att energin som går åt för att förklimatisera kupén dras direkt från väggen istället för att påverka bilens räckvidd, samt att batteriet också förvärms till en optimal batteritemperatur och genom det sänker förbrukningen.

Ett tomt batteri går snabbare att ladda än ett som börjar bli fullt. Man brukar säga att det tar lika lång tid att ladda en elbil från 0-80 procent som det gör att ladda de sista 20 procenten. Även kylan spelar in i vilken laddhastighet du får ut, så genom att förvärma batteriet inför din snabbladdning så kortar man ner laddtiden. Batteriet förvärms automatiskt när du navigerar till en snabbladdare.

Veho Bil pattern
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?