Mediasystem och display I en bil

4 juli 2018MBUX – Mercedes-Benz nya infotainmentsystem

Mercedes-Benz User Experience, MBUX, det nya sättet att bli ett med din bil. Men vad innebär den nya skärmtekniken och kommer den att finnas i alla personbilsmodeller? Längre ner i artikeln finner du även våra 5 snabba om MBUX.

I början av året släppte Mercedes-Benz nyheten om sitt nya intelligenta operativsystem MBUX, och först ut blev nya A-Klass med systemet. Men varför ska du säga ”hej” till din bil, kanske du undrar? Är det framtiden? Det snabba svaret är att detta ”Hej” står för så mycket mer än bara hälsningsfrasen. Det är ett helt nytt sätt att förhålla sig till bilen. Det mer fördjupande svaret får du med vidare läsning. Och vi lovar, första gången du sätter dig i din nya Mercedes och säger ”Hej!”, kommer du göra det med en stor spänning och nervositet. Men det är lugnt, nervositeten går över desto mer ni lär känna varandra. Men, MBUX är också så mycket mer än bara att kunna prata med sin bil.

Vad är MBUX (Mercedes-Benz user experience)?

Mercedes-Benz nya infotainmentsystemet har förmågan att lära sig förstå dig och det du önskar, exempelvis föreslår att ringa en person du ofta ringer vid arbetsdagens slut. Detta tack vare artificiell intelligens. Här handlar allt om mottagaren (du) och att skapa en så bra upplevelse som möjligt (UX, User Experience). Det som börjar med ett ”hej Mercedes!” utvecklas under tiden till ett ”Jag fryser” och bilen höjer till en temperatur den vet du uppskattar. Eller varför inte be din bil att ”sms:a älskling och säg att jag har handlat mat, kommer hem snart. Puss.

Att exempelvis tala in sms och sedan skicka iväg det finns redan i många bilmodeller. Vad som gör Mercedes infotainmentsystem så unikt är att systemet lär sig din röst, och när ni båda är bekanta med varandra är det svårt att märka om exempelvis ett meddelande kommer från din hand eller om det är röststyrt.

Förutom att prata med din bil är den även utrustad med en touch-skärm där du med dina händer – och röst, kan välja att navigera dig runt. Detta innebär mindre distraktioner och ökad körglädje.

Mercedes-Benz visar med detta infotainmentsystem att det inte behöver vara svårnavigerat och krångligt, utan tvärt om riktigt beroendeframkallande. Med MBUX har vi möjlighet att efterutrusta bilen, vilket möjliggör för en kund att vid ett senare tillfälle smidigt uppgradera bilen. För att fullt ut förstå MBUX krävs nästan en åktur med det nya infotainmentsystemet och det ska bli kul att höra vad fler kunder verkligen tycker. Vi märker redan att kunderna uppskattar att anpassa sina förarmiljöer.

– Mikael Trotz, Produktansvarig Mercedes-Benz personbilar.

Skräddarsy din egen förarmiljö

Två stora skärmar agerar kontrollpanel. Skärmen bakom ratten går att skräddarsy till både klassisk vy, sportig och till en riktigt avskalad design. För att få den riktigt så som du vill ha den kan du välja mellan 10 olika scheman och 64 olika färger. Systemet anpassas även till föraren så är ni en familj går det att ha olika profiler och med det individualisera förarmiljön.

5 snabba om MBUX

 1. Kommer MBUX att finnas i alla bilar?
  För personbilar finns MBUX i nya A-Klass och vi kommer att se systemet mer och mer i kommande modeller.
 2. Kommer bilarna att bli dyrare med detta nya operativsystem?
  Nej. Nya modeller får nya funktioner och jämför vi med exempelvis en tidigare A-Klass med den senaste generationen så har det skett en prisökning, men att det är infotainmentsystemet som står för höjningen stämmer inte.
 3. Kommer detta bli standard eller tillval i bilarna?
  Det blir ett standardutförande.
 4. Roligaste med nya MBUX?
  Att du med tiden får en bättre och bättre relation med bilen.
 5. Om man inte gillar det nya infotainmentsystemet, men vill åka en av Mercedes-Benz mindre modeller, vad gör man då?
  Då får man köpa några av Mercedes äldre, men ack så grymma, modeller. Vi rekommenderar näst senaste generationens A-Klass.

Vill du veta mer?

Stockholm – Smista
Smista Allé 42, 141 74 Segeltorp
Stockholm – Bromma
Ranhammarsvägen 11, 168 67 Bromma
Karlstad
Körkarlsvägen 7, Bergvik, 653 46 Karlstad
Örebro
Nastagatan 16, 702 27 Örebro
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?