stor publik

22 mars 2023Veho Bil är en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023

För första gången tar Veho Bil plats på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser. Rankade som nummer 14 på listan över stora organisationer med över 250 anställda.

Bakom utmärkelsen står Great Place to Work, världsledande inom arbetskultur med sin erkända och eftertraktade Great Place To Work-certifiering.

Hållbarhetschef Marie Trotz Schön och HR-Chef Sofie Eldebrink tar emot pris på Great Place To Work galakväll.

För sex år sedan inleddes samarbetet med Great Place to Work där vi tillsammans har arbetat för att förbättra arbetsplatsen, enligt GPTW mätningar, med medarbetarna som högsta prioritet.

Ett av de långsiktiga målen har varit att ta plats på listan över Sveriges bästa arbetsplatser som ett besvis på att medarbetarna mår bra hos oss. Med en 99% svarsfrekvens från årets undersökning och ett fantastiskt resultat blev målet äntligen uppnått. I intervju berättar Sofie Eldebrink, HR-chef på Veho Bil, om utmärkelsen och resan hit.

Hur känns det?

– Vi trodde nog inte att vi skulle nå dit redan i år. Så lite oväntat och vi är otroligt stolta och glada! Speciellt över att få reda på att vi även toppar bilbranschens index, vilket även har varit ett mål för oss.

Hur har resan sett ut sedan start?

– Samarbetet med GPTW startade 2017 i samband med att vi behövde ett nytt undersökningsupplägg och arbetssätt för att bygga upp vår arbetskultur. GPTW kändes helt rätt för oss.

– De första 2 åren handlade om att säkerställa och jobba vidare med gemensamma arbetssätt och processer för alla våra anläggningar/arbetsplatser. Kartlägga allt vi redan gjorde genom vår culture audit för att sedan identifiera utvecklingsområden. När vi blivit lite varma i kläderna och fått grunderna på plats har det fortsatta arbetet handlat om att identifiera styrkor och utvecklingsområden för att till sist lägga ”jordgubbarna på tårtan”.

Vilka utmaningar har ni stött på?

– De första åren var vi lite överambitiösa och startade alldeles för många förbättringspunkter samtidigt, vilket resulterade i att vi tappade fokus på vissa punkter som inte fullföljdes fullt ut, inte så resurseffektivt. En bra lärdom har varit att välja ut färre fokusomården och genomföra dom riktigt bra. Det har gjort vårt resultat mer framgångsrikt.

Finns det något utmärkande för just Veho Bil, i underöskningarna eller som arbetsplats?

– Det vi har haft högst omdöme på alltsedan vi påbörjade vårt samarbete med GPTW handlar om kamratskapen på våra arbetsplatser. Vi har en familjär stämning där vi genuint bryr oss om varandra. Vi har också väldigt roligt tillsammans. Jag har två favoritpåståenden som sticker ut i våra mätningar: ”här kan jag vara mig själv” och ”Jag känner att jag gör skillnad här”. Tänk vilken härlig känsla att komma till jobbet och vara accepterad för den man är av sina kollegor och samtidigt känna att ens arbetsinsats gör skillnad.

Vad är nästa steg? Hur ser framtiden ut för Veho Bil?

– Vårt arbete att tillsammans med våra medarbetare utveckla vår arbetsplats kommer att fortsätta vara en framgångsfaktor för oss i framtiden. Vi ser det som extra viktigt att inte tappa tempo då vi är i en bransch som är i en stor förändring bland annat med elektrifiering och digitalisering. Samtidigt har våra ägare liksom Daimler och Mercedes Benz krav och förväntningar på oss. Lönsamhet går hand i hand med att trivas och må bra på arbetet och vi kommer fortsätta i den riktningen.

Slutligen, vad är ditt bästa tips för ett gynnsamt arbetsklimat?

– Nycklen är ett lyhört och involverande ledarskap och att tillsammans bygga en plats där man genuint bryr sig om varandra.

Tack Sofie för dina insikter! Här kan du läsa mer om Great Place To Work® och Sveriges Bästa Arbetsplatser™. Om du är intresserad av att arbeta på Veho Bil kan du kika på våra lediga tjänstereller skicka en spontanansökan. Vi är alltid nyfikna på nya talanger!

För mer information eller frågor, kontakta:
Sofie Eldebrinnk, HR-Chef, sofie.eldebrink@vehobil.se

Om Sveriges Bästa Arbetsplatser 2023

Great Place to Work har undersökt arbetsplatskulturen för 100 miljoner medarbetare i över 100 länder, däribland Sverige. Sveriges Bästa Arbetsplatser bygger på resultatet från tusentals medarbetarenkäter i landet, där medarbetare konfidentiellt har utvärderat sina arbetsgivare när det kommer till ledarskap, rättvisa, jämställdhet, tillit, respekt och gemenskap. Sådant som Great Place To Works trettioåriga forskning visar är avgörande för att bygga riktigt bra arbetsplatser, som är lönsamma och gynnsamma för människor och samhällen.

Respondenterna har tagit ställning till 61 påståenden som sammantaget mäter hur väl organisationerna presterar inom dessa avgörande områden.

De 55 organisationer i Sverige som fått högst betyg rankas som Sveriges Bästa Arbetsplatser och får använda benämningen under 12 månader.

🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?