en triatlet och en mercedes säljare står framför en silvrig mercedes

23 juli 2019Nytt personbästa och en tiondeplats i Ironman Haugesund

Veho Bil Karlstad hjälper sedan länge den lovande triatleten Dennis Andersson i hans satsning mot världseliten. Här berättar han själv om hur han slog personligt rekord i norska Haugesund. Sträckan är en klassisk Ironman – 3,86 km simning i öppet vatten, därefter 180,2 km cykling och sist men inte minst 42 195 m löpning, alltså ett helt maratonlopp.

Triatleten Dennis Andersson med sin bil från Mercedes-Benz efter målgång

Här kommer en race-rapport om hur helgen gick.

Vi åkte upp på onsdagen för att få några lugna dagar på plats och vi testade simbanan flera gånger. Testade även lite kort på cykel och löpningen också. Det kändes väldigt bra med simningen redan på träningarna. Jag simmade halva banan på tider jag skulle vara nöjd med på tävlingsdagen vilket är ett bra tecken.

Väl på tävlingsmorgonen så var jag på plats strax efter kl 5 på söndag morgon, inte så många kommer redan då men trillar in en efter en och helt plötsligt är det fullt! Gjorde alla mina rutiner och satte dit flaskor på cykeln som jag skulle ha och kikade så att allt såg bra ut med utrustningen, sen var det dags att hoppa i våtdräkten och ställa sig i kön.

Vi kom fram till sjön där starten och simningen skulle vara och jag stod längst fram med 6-8 killar till som verkade taggade att vara snabbt i vattnet. Jag brukar säga att man ska alltid sträva efter att någon gång leda loppet och då är det ju lättast att göra det direkt i simstarten ????

Startskottet gick och jag och en kille till kom i snabbast och började köra hårt direkt. Jag visste att han tidigare simmat på 47min i Italien så jag försökte inte hänga på honom längre än det som gick i min fart.
Fram till första 900m så var jag till min förvåning tvåa och hade en kille 5 m bak, sen en lucka på 40 sekunder bak till jagande klunga med 10-12 man.

Låg kvar som delad tvåa till halva simningen på 1800m då man springer upp på land och sen ner igen. Jag ser då att luckan bak säkert är 1-1:15 min. Vevar på bra sista varvet också och känner mig riktigt taggad att vara i täten, simmade klart på 52:50 vilket är riktigt bra och hade 4 min till ledaren och 1 minut till tvåan. Växlade bra och kom ut på cykeln som två och bara att börja jaga direkt!

Cykel gick lätt i början tyckte jag trots att det va åska och spöregn! Man fick ta det lugnt i kurvor och nedförsbackar vilket förstörde lite snittfart men hade tagit in 40s på ledaren efter 6 mil. Blev nog lite väl taggad och körde lite hårdare än vad jag tänkt, men det är kul att nästan leda en IM tävling tyckte jag!
Ut på andra varvet efter 9 mil så var jag 2:40 bakom ledaren. Ut ur Haugesund och regnet fortsatte att ösa ner och jag började känna av att jag kört lite hårt första varvet! Tappade lite fart sista 6 milen och 4st cyklister körde ikapp mig som hade bra tryck på slutet, så klev av cykeln som 6a vilket ändå är bra läge.

Fick i mig snabb energi i växlingen och gav mig ut på maran i ett nu lite bättre väder! Kände ganska tidigt att 4:30 inte skulle gå att hålla då den var kuperad med 290 höjdmeter på löpningen, men försökte hålla det på platten och så fick man sänka lite uppför. Fokuserade bara på varje kilometer och att få till den så bra som möjligt, tänkte inget på hur långt det var kvar eller placering utan bara försöka få ut det som fanns kvar i kroppen.

Jag tappade ner till tolva efter halva maran och började då med Redbull och en koffein shot som jag hade sparat. Jag kände att det kickade igång ganska snabbt och kunde öka lite, körde sen Redbull vid var fjärde km för att hålla uppe koffeinhalten i kroppen sista halvan. Det gick bättre och bättre och sista 5km så var det bara 2 killar som sprang snabbare än mig. Jagade ikapp 11 plats när det var 3 km kvar och sen när det endast var runt stadsparken sen ner i centrum så tog jag även tionde platsen, jag var inte sugen på en spurt i det läget så försökte springa förbi snabbt och till min glädje hade dom inget att svara med!

GÖTT in i mål på 9:22 och en mara på 3:18. Slog personbästa med 8 minuter på Ironman distansen trots 1.800 höjdmeter på cykeln, och även pers på maran med 15 minuter.

Trea i åldersgrupp 25-29 och tionde plats totalt Ironman Haugesund!
Galet nöjd med min prestation och äntligen så fick jag ut det jag hade i alla grenar, även om man får en dipp så är det skönt att kunna komma tillbaka och öka på det sättet jag gjorde på slutet av denna maran.

Med ömma ben så fick jag hoppa upp på prispallen dagen efter och äntligen få en pokal!
Dessa resultat jag fick med mig från Haugesund visar vilka detaljer jag har kvar att jobba på men också att jag är på god väg för mitt stora mål som är sub 9 på Ironman Barcelona!

Innan dess har jag en bra genomkörare på Halv Ironman VM i Nice som jag kvalade till tidigare i år! Ska även försöka få till någon mer tävling i Sverige innan.

Som sagt stort tack för att ni stöttar mig i min satsning och tack för den bästa triathlon bilen!
V-klass och jag går väldigt bra ihop.
Extra kul när det går så här bra!
Skickar med lite bilder också.

Mvh Dennis

Vi tackar Dennis som tog sig tid att skriva och berätta om sin resa!

🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?