V-Klass

4 december 2018En skjuts på vägen med en V-Klass

Dennis Andersson är en inbiten Ironman-utövare och har nyligen avslutat VM på Hawaii, något som varit en stor dröm. Till sin hjälp för att enklare ta sig till och från sina tävlingar åker han i stil i en V-Klass, perfekt för hans livsstil. Läs och bli inspirerad av hans liv och träning.

Hur har säsongen varit?

Säsongen har varit bra. Den började med 3 månaders läger på Mallorca där jag även körde några tävlingar för att få kvitto på hur träningen har gått för försäsongen. Mitt mål under 2018 va att kvala till VM på Hawaii och jag hade två tävlingar på mig att göra detta. Första tävlingen var i Haugesund i Norge där jag olyckligtvis blev sjuk och fick tyvärr avbryta tävlingen ett par kilometer in på löpningen. Otroligt tråkigt då jag för tillfället låg på kvalplats och var 12a i totalen. Att bryta var självklart ett tufft beslut, men jag visste att jag skulle få en ny chans i Kalmar några veckor senare. Där gick det betydligt bättre och jag kände mig stark hela vägen. Nytt personbästa på en tid 9:30 resulterade i en kvalbiljett till Hawaii. Och där kommer vi självklart till årets höjdpunkt. VM på Hawaii är något jag har drömt om länge och att nu äntligen fått tävla på denna banan var helt magiskt! Det var en häftig men tuff dag där värmen var utslagsgivande. Nöjd med min prestation och nu har jag en tid att komma tillbaka för att slå.
Jag håller en hög nivå på både simning och cykel vilket oftast resulterar i att jag ligger i täten inför löpningen, där jag tyvärr tappar några placeringar. Så det är löpningen jag ska jobba mest på för att förbättra inför kommande säsong.

Hur många tävlingar har du hunnit med under 2018?

Under detta året har jag gjort 8 tävlingar. Tre i Sverige, en i Norge, tre i Spanien och en i USA. Av dessa tävlingarna var tre stycken fulldistans Ironman.

Veho Bil har hjälpt mig så att jag har kunnat åka till mina tävlingar med bilavstånd i klass. Jag har fått äran att köra deras V-class modell vilket är en otroligt bra bil för ändamålet. En stor och smidig bil som man lätt bara kan rulla in cykeln i. Då jag är van att alltid behöva skruva isär cykeln för att få plats med den i ett trångt bagage, var det väldigt lyxigt med denna bilen!

Vad tränar och ser du fram emot nu?

Nu har jag börjat grundträningen inför kommande säsong och ligger på ungefär 16h i veckan. I år kör jag lite annorlunda grundträning med mer löpning, så fördelningen av dessa timmar varierar mycket beroende på period. Närmare säsong ligger jag på 25-30h i veckan. Den träningen jag gör är simning, cykel, löpning och styrketräning för att förebygga skador.

Jag har haft en tydlig plan länge som innefattar att jag skulle kvala till Hawaii och efter det köra ett riktigt snabbt år och gå under 9h i en Ironman. Så det är detta jag ser fram emot att få uppfylla. Planen är att gå under 9h på Ironman Barcelona i Oktober 2019. Så träningen kommer vara specifik för just den banan och att klockan stannar på 8:59. Klarar jag detta så är det PRO licens som gäller 2020!

Ditt bästa träningstips om en vill börja med Ironman

Jag tycker man ska sätta sig ned och tänka ut en tydlig plan hur man ska nå sitt mål, vare sig det är på 16h (vilket är maxtiden) eller under 10h. Jag tycker även att det är väldigt viktigt att man inte bara ser slutmålet, utan också har delmål på vägen. Både för att hålla motivationen uppe men också för att se att man utvecklas. Ett tips är också att inte vara rädd för att be om hjälp. Det behöver inte vara en coach man betalar för varje månad utan det räcker med att gå med en simkompis till bassängen, eller ta en fika med någon som kört Ironman tidigare. Det finns snart en Triathlonklubb i de flesta städer i Sverige vilket gör det lättare för nybörjare att prova på denna roliga sport. Någonting jag gärna vill lyfta fram, som jag själv har upptäckt på vägen, är att man inte ska stirra sig blind på slutmålet, utan att verkligen njuta av vägen dit. Allt handlar inte bara om att passera mållinjen utan det handlar om helheten och att man utvecklas både fysiskt och mentalt. Efter ha räknat alla kakelplattor i bassängen, ha istappar i näsan efter löpningen och en öm bak efter 4h på cykeln, så kan man redan där kalla sig en Ironman. Sen själva tävlingen är belöningen efter allt slit. Att få stå där på startlinjen bland 2500 personer och veta att alla har jobbat väldigt hårt för att stå här, så bildas det en väldig respekt mellan alla deltagare.

Tack Dennis för din inspiration. Kanske blir det ett nyårslöfte som går i hälsans tecken för oss.
Följ Dennis på Instagram.

Kontakta våra experter i Karlstad

Karlstad

Körkarlsvägen 7, Bergvik, 653 46 Karlstad

Till anläggningssidan

🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?