18 mars 2024Däckkunskap

Hur mycket kan du om det viktigaste på din bil

Sofi Forsberg

Branschexpert

Däcken är den enda länken mellan dig och vägen när du sitter i din bil. Vikten av rätt däck är avgörande för en bekväm – men framförallt säker bilfärd. Ofta tar vi våra däck för givet, förlitar oss på att de gått igenom noggranna kontroller vid det årliga hjulskiftet. Och även om i alla fall vi på Veho Bil går igenom era däck vid ett skifte så är det alltid bra att du som ägare av din bil vet vad som gäller. Så, hur bra koll har du på dina hjul?

Vi skrev ner de vanligaste frågorna och riktlinjerna. Ett tips är att svara på fråga innan du kikar för att se om du fick rätt eller inte.

10 frågor att testa dina hjulkunskaper

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Dubbdäck 1 oktober–15 april
Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Ja. Blir du stoppad med ”fel” däck, dvs. inte har vinterdäck då du måste ha detta, eller kör med vinterdäck då detta inte är tillåtet, är bötesbeloppet 1 200 kronor för närvarande.

Ofta brukar de hålla någonstans mellan 3500 mil och 5000 mil. För de som kör vårdslöst eller med för lågt däcktryck kan det bli mycket lägre, medan de som kör försiktigt och verkligen tar hand om sina däck har chansen att överträffa genomsnittet.

Ett vinterdäck håller i snitt 3 500-5 000 mil, men om vinterdäcken används i sommarväder så slits de snabbare. När mönsterdjupet är 3 mm eller mindre måste vinterdäcket bytas ut, men det är rekommenderat att byta redan vid 5 mm.

Skillnaden i köregenskaper mellan helt nya sommardäck och 4-5 år gamla däck kan vara stor. Om du kör mycket och dina däck börjar bli slitna bör du överväga att köpa nya sommardäck om de är 4-5 år gamla.

Det lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck i Sverige är 3 mm. Det är däremot inte rekommenderat att köra med vinterdäck med ett mönsterdjup som är mindre än 4 mm. Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på cirka 10 mm medan sommardäck har 8 mm.

Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm för sommardäck. När mönsterdjupet blir mindre än 3 mm ökar risken betydligt för längre bromssträcka och vattenplaning vid vått väglag.

Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Nej, men vi rekommenderar att du byter alla fyra däck samtidigt. I vissa fall går det bra att byta dem i par om två och då antingen fram eller bakdäcken.

Ja. Alla däck på ett fordon ska vara av samma typ. Ett fordon ska alltså bara ha diagonaldäck, radialdäck, sommardäck, vinterdäck eller dubbdäck.

Ja.
Att köra bil med däck som är så slitna att fordonet får körförbud ska leda till att förarens körkort ska dras in.

Pris däckhotell & hjulskifte – smidigt och tryggt

Pris för hjulskifte varierar beroende på bilmodell. När du går vidare med din bokning och skriver in ditt registreringsnummer och vald anläggning får du ett exakt pris.

Veho Bil Stockholm: personbil 1.895:- / säsong – SUV 2095:- / säsong – skifte medtagna hjul 595:-
Veho Bil Örebro: 1.145:- / säsong – skifte medtagna hjul 399:-
Veho Bil Karlstad: 895:- / säsong – skifte medtagna hjul 395:-

Boka hjulskifte

servicepersonal byter däck på en Mercedes-Benz
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?