JB-smide väljer Mercedes och Veho BIl

14 augusti 2023Byggföretaget JB Smide bygger sin vagnpark med Mercedes-Benz

Sofi Forsberg

Branschexpert

JB Smide, ett familjeägt byggföretag med 50 år i branschen, förser Västerås och Stockholm med stabila stål-konstruktioner. Veho Bil förser dem med tillförlitliga transportbilar.

Solen strålar in i JB Smides foajé i Västerås och får den smidda ståltrappan som leder upp till kontoret att glänsa. I väggar och tak syns stålkonstruktionen som bär huset. Balkarna har låtits synas för att synliggöra vad det är JB Smide faktiskt gör – tillverkar och monterar det som får byggnader att stå – förklarar VD Johan Lannebris, som för 25 år sedan tog över efter sin far.

Med utgångspunkt från Västerås, servar de hela Västerås- och Stockholmsområdet. Målet är att vara den självklar leverantören inom byggbranschen. Med kunder som JM, Skanska och Peab har de definitivt lyckats. Höga krav på verksamheten sätter höga krav på Veho Bil som leverantör och där har vi som företag samma värderingar: det ska vara enkelt. Svårare än så är det inte.

Att pendla Stockholm – Västerås kräver trygghet i vagnparken

Idag består JB Smides vagnpark främst av Mercedes-Benz transportbilar, med Veho Bil som partner. Ett skifte Johan är väldigt nöjd med, som anser att om man ska leverera med hög kvalité ska det synas att man jobbar med sådana verktyg. För Johan är det otroligt viktigt att bilarna rullar och servicen är smidig.

”När vi har haft problem med elbilarna, då har det aldrig varit något snack – bara in med den – så har vi fått lånebil. Det har fungerat jättebra. Det ska ju bara rulla. Killarna kan ju inte stå där utan bil. Det måste bara funka.”.

Hittills har de investerat i två Sprinter flakbilar och fem Vito, varav två av dessa är eVito. Elbilarna är perfekta som servicebilar i stan och används av montörerna. Det finns en önskan om att helt gå över till elektrifierade transportbilar, men för att göra det finns krav på både bilarna och infrastrukturen:

”För att sitta och pendla till Stockholm måste vi upp i mer mil, för det är fortfarande oftast så att du inte kan stå och ladda på byggarbetsplatser”, säger Johan.

Men Johan ser positivt på framtiden för elektrifierade fordon, speciellt i större städer, och fortsätter:

”Ta bara Stockholm som exempel där många hantverkare ska in. Jag tror det kommer vara jätteviktigt att du kör elbil, som är både ekonomiskt och minskar utsläppen i städer. Elektriska transportbilar har väl varit lite efter där tror jag, men det känns som att nu börjar det komma”.

Framgången – mer än bara leverera stål

För JB Smide har framgången berott av fler saker. Hög kvalité och tajming har varit A och O. Det är många led i stora byggen som måste klaffa för att inte flaskhalsar ska skapas, då gäller det att kunna leverera produkterna på utsatt tid. Detta har skapat ett stort förtroende över tid som Johan illustrerar med en härlig anekdot:

”Det var lite kul, jag var uppe i Stockholm igår på ett upphandlingsmöte. Det var massor av folk och jag har ju pratat med alla i över 10 års tid, mest på telefon. Så säger en person:

– Har inte vi setts?

Jo, ja det har vi säkert svarar jag.

– Men (vafan) du är ju en av de där kända på JM. Du är ju lika känd som Johan Skoglund som är VD på JM. Alla vet vem du är.

Ja, det är klart, vi har ju haft avtal med JM i 20 år någonting, vilket blir många projekt. Då är vi ju en bra leverantör.”

Tusen tack Johan Lannebris och JB Smide för att vi på Veho Bil får vara en del av er framgångsresa.

🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?