en person som tankar en bil

10 augusti 2021Vilka Mercedes-modeller klarar den nya E10-bensinen?

Den 1 augusti 2021 ställde Sverige om till att använda E10-bensin. Det nya drivmedlet fungerar i alla bilar tillverkade efter 2011 och även i de flesta äldre modeller, men inte i alla. Läs vidare för att se om just din Mercedes är godkänd för det nya bränslet.

Vad är E10?

För att minska användningen av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser så blandas bensinen ut med förnybara biobränslen. Till och med den sista juli så har inblandningen legat på fem procent etanol, därav namnet E5. I och med hårdare miljökrav så har nu andelen etanol höjts till tio procent vilket ger namnet E10.

Redan 2011 påbörjades omställningen till E10 då Tyskland som första EU-land ställde om till det nya drivmedlet. Nu har det även blivit dags för Sverige att anslutas sig till de 14 EU-länder som har E10 som standard.

Kan min Mercedes-Benz köra på E10?

I stort sett alla moderna Mercedes-modeller kan köras på E10. Undantagen är C 200 CGI (W203) och CLK 200 CGI (C209) av modellår 2002–2005 samt modeller med förgasare eller utan reglerad katalysator (vanligtvis bilar äldre än 25 år).

Hur vet jag vad som är E10 eller E5 på bensinmacken?

På både pumpen och pumphandtaget finns det symboler som visar om bensinen är E10 eller E5. Symbolerna är små runda ringar med vitbotten där det står E10 alternativt E5. Ofta står syns samma symbol på bilens tanklock. Om din Mercedes är godkänd för E10 så kan du tanka med både E10 och E5, men om den inte är det så kan det nya drivmedlet skada bilen.

Vad händer om man tankar fel?

Om du äger en modell som inte är godkänd för E10 och ändå tankar med det nya bränslet så kan etanolen skada bilens motor vid upprepad användning. Framför allt är det packningar och slangar som tar skada. Dessa modeller bör istället tankas med 98-oktanig bensin som fortfarande endast innehåller 5 procent etanol.

Om du råkar tanka fel någon enstaka gång är det dock ingen fara. Fyll upp med E5 när bilen har halv tank. En enda feltankning orsakar inga skador på bilen och du behöver inte tömma tanken.

Vad innebär E10 för min bränsleekonomi?

Den högre inblandningen av etanol kan göra det lite dyrare att köra din Mercedes. Det beror på att förbrukningen ökar något då etanol innehåller 1,8 procent mindre energi jämfört med bensin. Etanol är också dyrare än bensin vilket kan pressa upp priserna.

Fördelarna med E10

Det viktigaste med omställningen till E10 är ändå att det innebär ett steg mot ett mer hållbart samhälle. Genom att köra på E10 använder du en större andel förnybart bränsle vilket är en förbättring ur klimatsynpunkt.

🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?