22 november 2018Varför fyrhjulsdrift? Varför Mercedes 4MATIC?

Fyrhjulsdrift på en bil är något det talas mycket varmt om och ses som en extra trygghet vid opålitligt väglag. Speciellt under vinterhalvåret. Varje biltillverkare har sitt eget namn och hos Mercedes-Benz heter det 4MATIC.

Fyrhjulsdrift är exakt som det låter: drivning från motorn till alla fyra hjulen. Bilar som inte är utrustade med fyrhjulsdrift drivs antingen med framhjulen eller bakhjulen. Mercedes-Benz har generellt en bakhjulsdriven produktportfölj, om man bortser från NGCC-modellerna (New Generation Compact Cars). När alla hjulen är aktiverade minskar risken för sladd och ger med det ett mer stabilt grepp kring vägen. Bakhjulsdrivna bilar ger en annan typ av körglädje.

Fördelarna med fyrhjulsdrift

Allt fler prioriterar fyrhjulsdrift i bilen. Det blir en trygghet att veta att det alltid går att ta sig fram. Väljer du en Mercedes-Benz går det att få fyrhjulsdrift till i stort sett alla modeller. Med fyrhjulsdrift spinner aldrig ett enstaka hjul loss utan alla hjulen hjälps åt att hitta perfekt väggrepp. Extra tacksamt under vinterhalvåret och vid halt väglag, så det minskar risken för att ett hjul ska släppa från underlaget. Men, självklart ska du vara aktsam på hur underlaget ser ut och köra därefter.

Mikael Trotz, produktansvarig hos oss på Veho Bil, talar varmt om den extra trygghet en bilist känner med en bil som är utrustad med fyrhjulsdrift, men vill även lyfta fram att du måste bedöma väglaget och inte utgå från att fyrhjulsdrift klarar allt.

En bil med fyrhjulsdrift accelererar lättare vilket gör att det kan bli svårare att uppfatta väglagret då du inte märker av att det är halt på samma sätt. Därför är det viktigt att testbromsa för att känna hur bilen fäster på underlaget. Fyrhjulsdrift kör säkrare framåt men är likvärdigt när bilen bromsar in.

I många av Mercedes-Benz modeller ingår 4MATIC, annars finns det att välja som tillval. Fyrhjulsdriften kan skilja sig åt beroende på vilken modell du väljer, något som har med bilens uppbyggnad att göra. När 4MATIC hamnar som tillval blir det ofta en kostnadsfråga och i dessa lägen är det bra att fundera över hur bilen kommer att användas. Blir det resor till fjällen, längs snåriga skogsstigar eller vill du känna den där extra tryggheten på vintervägarna? Eller kommer bilen mest pendla mellan hemmet och närliggande aktiviteter. Är du osäker finns våra säljare som kan komma med bra råd och vägledning. Passa även på att se om du hittar drömbilen i någon av våra lagerbilar som är utrustade med 4MATIC.

Från 4WD till AWD

Varje biltillverkare har sitt eget namn på hur deras fyrhjulsdrift fungerar, men det grundläggande att bilen drivs på alla fyra hjulen är densamma. Då fyrhjulsdrift alltid funnits med vid tillverkning av bilar (främst arbetsfordon) var namnet nästan uteslutande det deskriptiva 4WD fram till mitten av 1900-talet. I många av Mercedes-Benz fyrhjulsdrivna bilar är fyrhjulsdriften permanent. Den är med andra ord alltid aktiv, oavsett väglag och årstid. Genom att ha en konstant överföring till fram- och bakhjulen där systemet själv reglerar kraften talas det nu allt mer om just AWD (all wheel drive) istället för fyrhjulsdrivna bilar. Att alltid ge kraft till alla fyra hjulparen kräver lite mer av motorn och drar något mer bränsle, men fördelarna med fyrhjulsdrift överväger oftast den ökade kostnaden.

Hör av dig till våra experter

Stockholm – Smista
Smista Allé 42, 141 74 Segeltorp
Personbilar Transportbilar
Stockholm – Bromma
Ranhammarsvägen 11, 168 67 Bromma
Personbilar Transportbilar
Karlstad
Körkarlsvägen 7, Bergvik, 653 46 Karlstad
Personbilar Transportbilar
Örebro
Nastagatan 16, 702 27 Örebro
Personbilar Transportbilar
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?