etiketter för däckmärkningssystem

26 maj 2021Ny märkning av däck 2021 gör det enklare för dig att välja rätt däck

Den första maj i år trädde ett nytt däckmärkningssystem i kraft. En obligatorisk märkning för alla däck som säljs inom EU och som tagits fram för att göra det enklare för dig som konsument att välja rätt däck.

Det nya däckmärkningssystemet, som gäller alla däck som säljs inom EU och omfattar däck för personbilar, bussar och lastbilar, gör det enklare att välja däck utifrån de egenskaper du önskar. Märkningen ger tydlig information om våtgrepp, externt buller och rullmotstånd (bränsleeffektivitet). I märkningen finns även en symbol som visar om däcket är ett godkänt vinterdäck samt en symbol som visar att däcket besitter enastående isprestanda.

Så läser du av den nya etiketten

etikett på däckmärkningssystem

Rullmotstånd – bränsleeffektivitet

Längst upp till vänster på etiketten visas märkningen för rullmotstånd.
Däck med lågt rullmotstånd och som har bra lufttryck kan ge så mycket som 10% i besparing jämfört med däck med mindre bra rullmotstånd. Detta ger ekonomiska besparingar när det gäller driftskostnader- för både dig med förbränningsmotor eller som kör med eldrift. Ett lågt rullmotstånd är även mer positivt mot vår miljö då lägre bränsleförbrukning ger en positiv effekt på din bils koldioxidutsläpp. Rullmotståndsklassen sträcker sig från A (mest effektiv) till E (minst effektiv).

Våtgrepp

Längst upp till höger på etiketten visas märkningen för våtgrepp.
För en säker körning på vått underlag krävs ett bra grepp. Märkningen för vått grepp är en viktig säkerhetsfunktion som indikerar hur ett däck presterar på vått underlag. Däcken är klassade från A (den kortaste bromssträckan) till E (den längsta bromssträckan). Skillnaden i varje kategori kan innebära ytterligare 3-6 meter på stoppsträckan.

Däckets ljudnivå

Symbolen med megafonen visar ljudnivån utanför bilen som genereras av däcket och vägbanan. Mäts i decibel och klassas från A till C.

Snögrepp

Symbolen med alptopp/snöflinga (3PMSF) visas för godkända vinterdäck testade i tuffa snöförhållanden.

Isgrepp

Symbolen med isig bergstopp (Ice Grip Logo) visas för vinterdäck med enastående isprestanda som genomgått ett specifikt isgreppstest. Dessa däck är speciellt utformade för vintervägar ofta täckta med is och kompakt snö. Däcken passar bra vid extrema vinterförhållanden då de ej presterar lika bra på våta väglag eller mildare väderförhållanden.

Ta hand om dina däck

Funderingar kring den nya märkningen och hur du ska prioritera? Hör av dig till vår tillbehörsavdelning så hjälper vi dig. Till sist vill vi lämna dig med tre tips att tänka på gällande däcken på din bil:

  1. Bäst däck bak –  De däck med störst mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör monteras bak för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar.
  2. Förvara däcken svalt, torrt och mörkt.
  3. Ha koll på däckens lufttryck – Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd.
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?