mercedes G-Klass i vinterterräng

25 oktober 2022Förbered bilen inför vintern – tips & checklista

Blixthalka, mörker och minusgrader. Vintern närmar sig och då är det viktigt att vi ställer oss frågan “är bilen redo?”. Ta del av tre viktiga tips på hur du vintersäkrar din bil bäst så du är redo när underlaget kräver det.

 1. Lägg stor vikt på vinterhjulen
 2. Anpassa dina produkter till kallare väder
 3. Checklista att alltid ha i bilen

Vi går in i hjulskiftartider och visst finns det roligare saker att göra än att säga hejdå till sommarfälgarna och skifta om till vinterhjulen? Men, det måste göras och då är det lika bra att du passar på att gå igenom hela bilen så den är redo att möta den kalla årstiden på bästa möjliga sätt. Mycket är självklart, men vi kan nästan garantera att det finns något du bör dubbelkolla och kanske kompletera. När kontrollerade du exempelvis bäst före-datumet på ditt laga-däcket kit Tirefit? Finns det i bilen om du behöver laga däcket? Här kommer tre råd som kan vägleda dig.

Mercedes eqe i vinterterräng

1. Lägg stor vikt på vinterhjulen

Upp till tusen kronor i böter får du om du ertappas med sommardäck när det råder vinterväglag eller datumet har passerat 1 december. Priset kan bli mycket dyrare än så vid en olycka. När det kommer till val av vinterdäck är det viktigt att du utgår från dig själv: Vart i Sverige bor du och hur kommer bilen att användas under vintern? Vi har tidigare skrivit om den nya däckmärkningen som lanserades under 2021 och som gjort det enklare för konsument att välja rätt däck.

Oavsett val av vinterhjul är det viktigt att mönsterdjupet är bra, så du får ett så bra grepp som möjligt. Minst 3 mm, men visar stickan 3-4 mm rekommenderar vi byte av däck. Detta ska inte tummas på utan tas på största allvar. “Ett tips är att kolla ditt mönsterdjup innan du skiftar hjul ifall det har blivit dags att köpa nya, så slipper du skifta hjulen två gånger och åker säkert på direkten”, säger Tommy Sandström, däckspecialist på Veho Bil i Stockholm.

Majoriteten av alla bilar som säljs idag har inte något extrahjul gömt under bagageutrymmet. Vi tipsar därför även om att se till att ditt laga-däcket kit Tirefit är fungerande och finns i bilen!

Tänk på att:

 • Från 1 december är det lag på vinterdäck – men skifta i tid.
 • Köp nya vinterdäck om mönsterdjupet närmar sig 3 mm.
 • Skiftar du hjulen själv, tänk på att de bästa däcken ska sitta bak.
 • Håll koll på lufttrycket, både vid ett skifte och under säsong. Skiftar du hjulen hos oss ser vi till att lufttrycket matchar bilens rekommendationer.
 • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is. På lös snö har dubbfria däck bättre väggrepp än dubbade däck.
 • Leta reda på om du har ett paket under bagageutrymmet som heter Tirefit och kolla bäst-före datumet.

Boka hjulskifte

2. Anpassa produkterna till kallare väder

Viktigt när vi går mot minusgrader är att se till så att spolarvätskan klarar av kyla och inte fryser. Har du sommarvätska kan du köpa koncentrerad spolarvätska och fylla på med för att sänka vätskans fryspunkt. Annars bör du se till att du använder en färdigblandad spolarvätska som klarar lägre temperaturer. Då vi även använder spolarvätska mer frekvent under vinterhalvåret kan du med fördel ha med dig extra spolarvätska i bilen när du kör. Om spolarvätskan skulle frysa behöver du tina upp vätskan i ett varmt garage eller under en längre åktur, sedan byta ut den eller fylla på med spolarvätska koncentrat. Kom ihåg att fryst spolarvätska riskerar att skada bilens system.

Förutom att vintersäkra spolarvätskan ska du även se till så dina torkarblad är i bra skick. Du kan med fördel torka av bladen med en trasa med jämna mellanrum eller när du vet att graderna kommer sjunka för att slippa få dom fast frusna.

Tänk på att:

 • Kontrollera spolarvätska och spolfunktion, byt till spolarvätska med lägre fryspunkt.
 • Vid fryst spolarvätska – tina upp, töm och byt.
 • Kontrollera torkarblad
 • Kontrollera motoroljan
 • Kontrollera batteriets kondition

3. Checklista att alltid ha i bilen

Gå igenom om du har allt detta i bilen, speciellt vid längre bilfärder och vid mer glesbebyggda områden. Om bilen är korrekt utrustad ger det även en lugnare och säkrare körning.

 • Varningstriangel
 • Isskrapa och snöskyffel
 • Startkablar
 • Extra filt och varma kläder
 • Reflexväst
 • Förbandsväska
 • Ficklampa och extra batterier
 • Bogserlina
 • Mat med lång hållbarhet
 • Petflaska med grus – att hälla ut vid lerigt underlag om du kört fast, eller hälla ut som ett extra stop bakom hjulen vid parkering.

Optimera din vinterkörning för hybrid- eller hel elektrisk bil

För dig som elbilsförare blir det viktigt att under vinterhalvåret hålla koll på hur ditt batteri mår och på ett smart sätt se till så du får så lång räckvidd som möjligt. Ett sätt att göra det är att undvika värma upp bilen i omgångar. Du kan exempelvis tänka till när du parkerar. Vid utomhusparkering och när laddning pågår kan du passa på att förklimatisera bilen så den värms upp samtidigt som den får ström. I Mercedes Me appen kan du smidigt välja avresetid och på så sätt både kliva in i en varm och laddad bil. När du har möjlighet att parkera inomhus är det de smartare valet för att spara kraft till räckvidden. Vi rekommenderar även att du fortsatt håller koll på ditt däcktryck då ett lågt däcktryck försämrar räckvidden.

Välkommen att kontakta oss för mer tips & råd

Stockholm – Smista
Smista Allé 42, 141 74 Segeltorp
Stockholm – Bromma
Ranhammarsvägen 11, 168 67 Bromma
Karlstad
Körkarlsvägen 7, Bergvik, 653 46 Karlstad
Örebro
Nastagatan 16, 702 27 Örebro
Västerås
Wijkmansgatan 1, 721 36 Västerås
🎉

Bilpremiärer, exklusiva erbjudanden, råd & tips.

Intressant? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Vilken typ av bil är du intresserad av?