Dagens öppettider
Stockholm – Smista
 • Personbilsförsäljning

  9-18

 • Transportbilsförsäljning

  8-18

 • Personbilsverkstad

  7-17

 • Personbilsverkstad, telefontid

  8-17

 • Transportbilsverkstad

  7-17

 • Kvällsverkstad transportbil (endast förbokade)

  16-23

 • Plåt/Skadeverkstad

  7-17

 • Bildelar

  7-17

Se fullständiga öppettider
Karlstad
 • Försäljning

  7.30-18

 • Personbilsverkstad

  7-17

 • Transportbilsverkstad

  06.30-17.15

 • Plåt/Skadeverkstad

  7-16

 • Bildelar

  7-17

Se fullständiga öppettider
Stockholm – Bromma
 • Personbilsverkstad

  7-18

 • Taxiverkstad

  7-18

 • Transportbilsverkstad

  7-18

Se fullständiga öppettider
Örebro – lastbilar
 • Lastbilsförsäljning

  8-18

 • Kundmottagning

  7-17

 • Lastbilsverkstad

  7-23

Se fullständiga öppettider
Västerås
 • Telefontid

  7.30-16

 • Verkstad (Jämna veckor)

  7-22

 • Verkstad (Ojämna veckor)

  7-16

 • Lager

  7-16

 • Försäljning

  8-17

Se fullständiga öppettider
Örebro
 • Försäljning

  9-18

 • Transportbilsförsäljning

  7.30-18

 • Personbilsverkstad

  7-17

 • Transportbilsverkstad

  6.30-17.15

 • Plåt/Skadeverkstad

  8-17

 • Bildelar

  7-17

Se fullständiga öppettider
Gävle – Lastbilar
 • Telefontid Försäljning

  8-18

 • Försäljning

  8-17

 • Verkstad

  7-17

 • Reservdelar

  7-17

Se fullständiga öppettider
Kontakta Veho Bil
Stockholm – Smista
Karlstad
Örebro – lastbilar
Västerås
Örebro
Gävle – Lastbilar

Mercedes Benz-återförsäljare sedan 1939

Veho Oy Ab – Nordens största försäljare av Mercedes-Benz

Veho Oy AB är ett familjeägt bilhus som grundades i Finland redan 1939. Idag har Veho Oy Ab över 1.800 medarbetare, vilket gör företaget till Finlands största återförsäljare av bilar och Nordens största försäljare av Mercedes-Benz.

Veho är den ledande bilhandelskoncernen i Finland och är verksam också i Baltikum och i Sverige. Veho grundades 1939 som distributör för Mercedes-Benz. Idag omfattar verksamheten import, detaljhandel och serviceverksamhet för personbilar och nyttofordon från ett fler tal leverantörer. År 2019 hade Veho en omsättning på 1,10 miljarder euro. Koncernen har 1.950 anställda.

Besök Veho-koncernens hemsida

Bakgrund

Den tyska medborgaren Max Greuling flyttade år 1892 till Finland för att bli teknisk direktör för en tändsticksfabrik i Tammerfors. Familjen trivdes bra i Finland och beslöt att stanna kvar. År 1904 tog sonen Walter Greuling anställning på handelshuset Mercantile, som senare flyttade sitt huvudkontor till Helsingfors. Under första världskriget var Walter Greuling verksam i Stockholm. Efter kriget återflyttade han till Finland och blev finsk medborgare år 1919.

Ett nytt importbolag för Mercedes-Benz blir till

Efter kriget blev Walter Greuling en inflytelserik affärsman inom landets tekniska handel och industri. Han var också huvudaktieägare i radiofabriken Helvar och största aktieägare i landets äldsta bilaffär Oy Nikolajeff Ab. Nikolajeff hade kommit till redan år 1904 då Sergei Nikolajeff började sälja bilar i Helsingfors. Nikolajeff representerade amerikanska General Motors och tyska Mercedes-Benz. När de två bilmärkena i 1930-talets världspolitiska läge inte längre kunde säljas av samma importör mognade idén om att grunda ett nytt företag för import av endast Mercedes-Benz.

Veho grundades

Oy Veho Ab:s bolagsordning fastställdes i januari 1939. Bolagets konstituerande bolagsstämma hölls 1.2.1939 på Hotell Kämp och bolaget registrerades till handelsregistret 24.2.1939. Namnet Veho kommer från latinets ”jag transporterar”. Landets bilhandel hade redan hämtat sig från 1930-talets depressionsår, men bilbeståndet var ännu obetydligt. År 1938 fanns totalt 27 788 personbilar, 18 284 lastbilar och 3 021 bussar i Finland. Veho inledde sin verksamhet med två anställda i Helsingfors centrum, där bolaget öppnade en bilaffär vid Kalevagatan 4.

1950-talet

Vehos första verkstad inleder sin verksamhet på Repslagaregatan i Helsingfors år 1950.

Affärsverksamheten stabiliseras och växer
År 1952 utökar Veho sin affärsverksamhet i Helsingfors genom att köpa en tomt och öppna en ny verkstad för service och reparation i Sockenbacka. I slutet av 1950-talet har Veho redan ca 300 anställda.

Legendariska Mercedes-Benz SL
Daimlers första sportbil efter kriget var ”Måsvingen”. Bägge 300 SL-versionerna (W 198), roadster- och coupé-måsvingen, har behållit sin unika charm. Dessa högt uppskattade klassikerbilar är populära bland samlare.

1960-talet

Fler Veho-affärer
Under första hälften av årtiondet slopar Finland importreglering av personbilar. Veho börjar förstärka sin egen återförsäljningskedja och öppnar affärer i Tammerfors och Åbo samt en egen avdelning för inbytesbilar. I slutet av årtiondet har Veho redan över 1 000 anställda.

I samband med 1960-talets ankomst utökas produktsortimentet, då vår uppdragsgivare Daimler-Benz köper ett annat tyskt företag, Auto Union. I och med köpet blir Veho generalagent för företagets DKW-bilar, som numera går under märket Audi.

1970-talet

Nya märken till Veho, oljekris förlamar världen
Oljekrisen förlamar världen, som lider av en djup recession. Representationerna förändras också: 1974 avstår Veho från Audi och börjar representera BMW. Staten ställer bilhandeln inför utmaningar med förhöjda bilskatter. Återförsäljarnätverket av egna affärer och självständiga distriktsförsäljare växer ytterligare.

1980-talet

Kvalitet och utveckling
I slutet av årtiondet utökas bolagets märken, då representationen av Fiat och Alfa Romeo övergår till Veho. Veho når en omsättning på över en miljard mark redan i början av årtiondet och har nästan 1 700 anställda i slutet av årtiondet.

Mångsidig och omfattande teknisk utbildning har alltid varit en del av Veho. På 1980-talet börjar bolaget systematiskt utveckla även sin kundservice. Veho introducerar även en ny service, biluthyrningen VehoRent.

Bilhandelns glansår i Finland
Glansåren för Finlands bilhandel utspelar sig 1988–1989, under samma tidsperiod som kasinoekonomins galna år. År 1989 registreras 177 610 nya personbilar, 30 480 paketbilar och 4 904 lastbilar i Finland. Till dags dato har dessa försäljningstal inte överträffats för person- eller paketbilar. Mercedes-Benz mest sålda modell är 124-modellen, en föregångare till dagens E-Klass.

1990-talet

Recession i början av 90-talet och första stegen utomlands
Bilbranschen är konjunkturkänslig och i början av 90-talet påverkas bilhandeln dramatiskt av recessionen. År 1993 nås en botten i nybilsförsäljningen. Efter mitten av 1990-talet börjar läget jämna ut sig. I slutet av årtiondet ökar Finlands personbilsbestånd för första gången till över två miljoner.

Mercedes-Benz personbils- och nyttofordonsverksamhet uppdelas i egna affärsverksamhetsenheter. I mitten av årtiondet övergår BMW:s import till fabrikens dotterbolag i Finland.

År 1992 inleder Veho verksamhet i Baltikum med import av Honda i Estland. I mitten av årtiondet utvidgas verksamheten till detaljhandeln, då en Honda-affär öppnas i Tallinn.

Citroëns generalagent
År 1996 köper Veho 1996 Auto-Bon Oy:s affärsverksamhet, varvid bolaget blir generalagent för Citroën. Formgivning och teknologi har alltid hört till Citroëns styrkor. År 1997 lanseras Citroën Xsara, som blir en stor försäljningssuccé i Finland. Bilen görs även i rallybilsversion med namnet Citroën Xsara WRC.

Från 2000-talet till i dag

Märkessortiment växer på 2000-talet
Under 2000-talet får Mercedes-Benz, Citroën och Honda sällskap av andra märken som börjar säljas av Veho: citybilen smart samt Ford och Skoda. De sistnämnda märkena kommer i försäljning då en del av Stockmann Auto Oy Ab:s verksamhet övergår i Vehos ägo under årtiondets senare hälft.

Veho köper Maan Auto Oy och blir i samband med köpet generalagent för Peugeot år 2010. Biluthyrningsfirman Sixt blir Vehos dotterbolag.

Riksomfattande nätverk för nyttofordon
Nyttofordonsaffärsverksamheten växer och utvecklas fortfarande kraftigt. Veho köper Sisu Auto Huoltopalvelut Oy, varvid bolaget får en riksomfattande verkstadskedja för service av nyttofordon. Veho har fortsatt investeringarna med förnyelse av nätverkets fastigheter.

Vehos affärsverksamhet växer regionalt
I mitten av årtiondet utvidgar Veho sin verksamhet till alla baltiska länder. Därtill inleder bolaget även verksamhet i Sverige genom att öppna återförsäljaren Veho Bil i Stockholm. Veho Bils affärsverksamhet i Sverige kompletteras senare med återförsäljare i Falun, Örebro och Karlstad.

Veho i dag

I dag fortsätter Veho Group Oy Ab traditionerna som inleddes 1939. Koncernen är ett finskt familjeföretag som ägs av släkten Aminoff. Verkställande direktör är Juha Ruotsalainen. År 2019 hade Veho en omsättning på 1,10 miljarder euro. Koncernen har 1.950 anställda.

För bolaget innebär Veho-varumärket ett löfte, att ge kunden en lyckad upplevelse. I dag består denna upplevelse av mycket annan än bara en bil eller service. Den är uppbyggd av finansiering, försäkringar, serviceavtal, skadereparation, däckförvaring, biluthyrning och många andra tjänster. ”På Veho blir jag uppmärksammad. De håller aktivt kontakt, lyssnar på mig och förstår mina behov”. Så här vill vi att våra kunder pratar om Veho nu och i framtiden.

Allt detta vore förstås omöjligt att uppnå utan genuint engagerade och motiverade anställda. Så här vill vi alltså arbeta på Veho och vi vill att det syns. Varje dag.